Checklista flytt

Här har vi skapat en kort men sammanfattande checklista flytt som är bra att kolla igenom innan det är dags för dig att flytta. Lycka till med din flytt!

Innan flytten

När det är dags att flytta är det mycket man kan förbereda och göra i god tid innan själva flyttdagen. Börja med att sortera och slänga saker som du inte längre behöver. Eventuellt kan du sälja sakerna du inte längre vill behålla. Sedan är det bra att skaffa många flyttkartonger. Det är upp till var och en att bestämma vilka kartonger man använder men mitt tips är att köpa eller låna kartonger av bra kvalitet (läs vårt test av flyttkartonger för att hitta bästa flyttkartong för dig). Vilka kartonger du än bestämmer dig för så rekommenderar jag dig att inte använda banankartonger. Förutom att de är dåliga som flyttkartonger så kan de även innehålla både det ena och det andra som man inte vill ha in i sitt nya hem.

Börja packa i god tid innan flytten. Börja med att packa allt som finns på vinden, källaren eller andra förråd i anslutning till bostaden. När du packar ska du tänka på att allt packas ner väl och har du något särskilt ömtåligt så är ett tips att markera detta på kartongen. Om du planerar att ta hjälp av flyttgubbar så är ett tips att låta dem packa ner det ömtåligaste då de annars inte blir ansvariga om det olyckligtvis skulle gå sönder under flytten. Se till att du markerar kartongerna på minst två ställen och undvik att göra det på toppen av kartongen.  För att göra det lättare att få alla kartonger till rätt rum i det nya boendet så kan det vara smart att färgmarkera kartongerna, där varje färg indikerar vilket rum de ska till.

Ordna barn och djurvakt till flyttdagen då de förmodligen annars bara är ivägen.

På flyttdagen

Se till att du har en fulladdad och fungerade telefon. Kontrollera att du har alla värdesaker och att du själv transporterar detta till din nya adress. Om du anlitar en städfirma för flyttstädning så är ett tips att prata med dem innan om vad du behöver lämna kvar till städarna så att det inte blir nerpackat. Ett tips är att inte boka städhjälp och flytthjälp till samma tid. Det bästa är om du bokar städhjälpen till kvällen om du får flytthjälp på morgonen. Det går självklart att boka båda sakerna till samma tid men oftast slutar det med att man kommer ivägen för varandra och att det tar längre tid än normalt för båda sysslorna.

Se till att det finns mycket dricka och lite snacks till flyttdagen så att alla som hjälper till med flytten kan hålla sitt humör och energi uppe!

De sista dagarna innan flytten

8 dagar kvar

Ta dagen till att anmäla adressändring till försäkringsbolag, banker, post, tidningar mm.

7 dagar kvar

Beställ flytt av telefonen (Om du har en sådan)

6 dagar kvar

Ta en sista titt på vind, källare, garage mm och sortera det sista.

5 dagar kvar

Samla ihop det som du ska ta som handbagage under flyttdagen. Exempel på handbagage är smycken, bankböcker, värdehandlingar mm.

4 dagar kvar

Om du orkar kan du ta dagen till att skriva och posta flyttkort till släkt och vänner. Annars kan det räcka med att göra ett inlägg på Facebook.

3 dagar kvar

Packa ner kläder, böcker och annat som du inte kommer behöva innan flytten.

2 dagar kvar

Packa ihop köket med alla dess köksredskap, porslin och glas. Rengör även hyllor och skåp och ta ner bostadens gardiner.

1 dagar kvar

Packa ner det sista, rulla ihop mattor och samla ihop alla nycklar till den gamla bostaden och se till att du har en nyckel till den nya.

Äntligen flyttdags! Lycka till med din flytt.