Olika flyttkartonger

Som du säkert vet om så finns det en massa olika flyttkartonger. Inte nog med att de är från olika försäljare och kvalitet så finns det även flyttkartonger som skiljer sig från den traditionella flyttkartongen. På den här sidan ska du läsa allt om hur flyttkartonger se ut och vad man använder dem till! Men innan det så tänkte jag skriva om vad som definierar en bra flyttkartong och vilken typ av flyttkartong du ska undvika.

 Varför ska man ha en “bra” flyttkartong?

Det kan vara lätt att anta att alla flyttkartonger är optimala för en flytt. Men tyvärr är det inte så enkelt. Många av de kartonger som kallas flyttkartonger borde egentligen kallas förvaringskartonger eftersom de är just det. Om en flyttkartong är av sämre kvalitet så kommer förmodligen flytten ta längre tid och blir mer komplicerad än vad den redan är. Dåliga kartonger är svåra att packa tungt och stapla på varandra utan att få dem att gå sönder. Antingen kommer handtagen gå sönder eller så kommer kartongens väggar att kollapsa. I värsta fall så kan dina ägodelar gå sönder under flytten på grund av dåliga kartonger. Tänk dig att kartong som står längst ner i en stapel med fyra kartonger kollapsar. Stapeln skulle då förmodligen välta och dina ägodelar skulle i värsta fall gå sönder. Därför kan det vara värt att lägga några extra kronor på en kartong med lite bättre kvalitet.

Vad är en bra flyttkartong?

Det första som avgör om en kartong är bra eller dålig är kvalitén på wellpappen. Det viktigaste är att flyttkartongen har 5 lager wellpapp och inte 3 lager som de flesta billiga kartongerna tenderar att ha. Självklart kan en 3 lager kartong hålla en bra kvalité och vara en bra flyttkartong men oftast så är de kartongerna sämre. Ibland kan kartongerna kallas för enkel- och dubbellager och det är samma sak som 3- och 5 lagers wellpapp. Enkel wellpapp är det du ska undvika och dubbelwellpapp är det du ska ha. En annan faktor som skiljer en dålig kartong från en bra är ifall kartongen är behandlad med anti-glidmedel eller inte. Om kartongerna inte är behandlade så är det en stor risk att kartongerna glider av varandra när de är staplade.

Olika flyttkartonger

Nu har vi kommit till den delen ni har väntat på. Nämligen vilka olika slags flyttkartonger som finns. Den traditionella flyttkartongen är självklart den mest förekommande men det finns några andra som jag tänkte lista här nedanför!

Garderobskartong

En garderobskartong är precis som den låter, en garderob. Den är mycket högre om man jämför med en vanlig flyttkartong samt att den har en stång som går genom toppen av kartongen. Garderobskartongen är perfekt för den som har mycket kläder hängandes på galgar. Du tar helt enkelt allt som hänger på galgar och hänger i garderobskartongen. Kartongen är egentligen inte särskilt nödvändig då man kan fylla ut tyngre kartonger med kläder, till exempel boklådor som fylls till hälften med böcker kan man sedan fylla med kläder.  Men om man har ömtåliga kläder som helst inte ska vikas eller packas ner så är denna kartong perfekt! Tänk på att denna typ av kartong måste tejpas för att hålla ihop.

Olika flyttkartonger
Garderobskartong

Stor flyttkartong

Till skillnad från en vanlig flyttkartong så är en stor flyttkartong precis som den låter lite större än en traditionell flyttkartong. Den fungerar bra för större saker som är lite lättare. Till exempel är den bra för att packa ner sängkläder, kläder och annat som inte väger så mycket. En stor flyttkartong är inte optimal för att packas med tyngre saker som böcker eller DVD filmer. Något annat som kan vara problematiskt med kartongen är att man måste försegla den med tejp.

Olika flyttkartonger
Stor flyttkartong

Traditionell flyttkartong

En traditionell flyttkartong eller vanlig flyttkartong bör vara hjärtat i din flytt. Kartongen är den mest förekommande av alla flyttkartonger och det finns många återförsäljare till kartongen. Kartongen är sig lik bland alla olika versioner som finns och det enda som skiljer dem åt är kvalitén och eventuellt någon cm hit eller dit. När du ska flytta ska du försöka att få ner så mycket som möjligt i flyttkartonger. Om du har flyttkartonger blir det enklare att packa in allt i en lastbil och dessutom är det enklare att bära flyttkartonger än vad det är att bära lösa prylar. Flyttkartonger är även det bästa skyddet för dina ägodelar (så länge du köper bra flyttkartonger). När du packar en flyttkartong ska du tänka på att inte packa den för tungt, du ska inte behöva göra ett styrkelyft för att kunna bära den. Om du är intresserad av att läsa mer om traditionella flyttkartonger så har vi testat flera olika flyttkartonger för att se vilken som är bäst. Testet kan du läsa här.

Olika flyttkartonger
Traditionell / vanlig flyttkartong